Is dat niet kinderachtig?

Tekenen onder werktijd? Het voelt niet goed. Het doet je denken aan vroeger, aan je kindertijd. Ja, toen vond je dat nog wel leuk, deed je het gedachtenloos. Iedereen kon toch tekenen? Daar denk je nu heel anders over, je kunt niet tekenen en je wilt het ook niet.

Je vindt het kinderachtig. Ik pak de internationale bestseller uit mijn kast: The Back of the Napkin van Dan Roam. Hij schrijft:

‘’There is no more powerfull way to prove that we know something well than to draw a simple picture of it. And there is no more powerfull way to see hidden solutions than to pick up a pen and draw out the pieces of our problem.’’

Dan Roam noemt het visual thinking en die term gebruik ik ook, klinkt minder kinderachtig dan tekenen, toch?

Waarom werkt visual thinking beter dan praten?

Als je in gesprekken alleen concrete woorden gebruikt, dan gaat het nog wel. Neem het woord boom en je ziet een beeld voor je. Maar is je werk altijd zo eenvoudig? Neem een abstract begrip als kwaliteit en je ziet … niks.

Als ik je vraag dat te tekenen, dan moet je iets. Dan kan het niet bij een vaag idee blijven.

Iets vaags kun je niet tekenen

Stel het is je gelukt om kwaliteit te verbeelden. Voor jou betekent het een tevreden klant, maar voor jouw collega dat het certificeringsmodel werkt. Volkomen verschillende beelden dus.

Ik werk met deze verschillen, ik help groepen om tot één gezamenlijk beeld te komen waarin alle voor de groep essentiële elementen zitten. Door visueel te werken. En ik ervaar in de praktijk.

Als mensen eenmaal beginnen met tekenen, blijven de ideeën komen

Dat komt doordat je je rechterhersenhelft, de creatieve kant, gebruikt.

Geef jouw ideeën vorm door te tekenen. Ik help je graag met het integreren van visual thinking in je werk. Wil je nieuwe visuele skills en visuele tools leren? Bekijk dan de training Visual Thinking.