Ingrid Pieters

Visual Thinking Consultant

Mijn naam is Ingrid Pieters. Ik ben afgestudeerd communicatiedeskundige en Visual Thinking consultant. Visual Thinking is voor mij ‘the best of both worlds’. Ik combineer mijn meer dan vijfentwintig jaar ervaring in het communicatievak met mijn passie voor tekenen; zowel digitaal als analoog.

Visual thinking wat is dat hoor ik je denken. In de basis is het een combinatie van tekenen en schrijven. Je gebruikt eenvoudige tekeningen en steekwoorden om een vraagstuk in kaart te brengen. Je kunt hierdoor complexe materie versimpelen, zodat deze beter te begrijpen is. Ook zorgt het ervoor dat er verschillende perspectieven naar voren komen: de een visualiseert op een compleet andere manier dan de ander. Dit kan verschillende invalshoeken voor hetzelfde onderwerp opleveren.

Nieuwe ontdekking

Soms heb je een grote verandering nodig om een nieuwe ontdekking te doen. Voor mij was dat in de zomer van 2010 toen ik met mijn vriend en dochter vanuit de Randstad naar het Groninger platteland verhuisde. In die nieuwe omgeving, zonder vaste ijkpunten, ontstond er ruimte en tijd voor nieuwe dingen. Ik vroeg me af wat ik zou willen doen. Als ik vrij kon kiezen, waar werd ik dan blij van?

Die vraag leidde me naar tekenen. Ik pakte het tekenpotlood weer op na dertig jaar geen tekening te hebben gemaakt. Ik herontdekte hoe leuk ik tekenen vind. Toen ik klein was, tekende ik altijd en overal. In een workshop ‘Effectief communiceren met tekeningen’ in 2015 kwam ik er achter dat we heel veel aan tekenen hebben als we beter willen communiceren. Als communicatieadviseur vond ik dat natuurlijk heel fijn om te ontdekken. Ik volgde in 2016 de opleiding ‘Visueel Leiderschap’ en verdiepte me in visual thinking, graphic facilitation, graphic recording en zakelijk tekenen.

Eigen bedrijf

Niet veel later startte ik mijn eigen bedrijf. Vanaf dat moment ging het hard. Ik kreeg zowel binnen als buiten mijn toenmalige baan direct de eerste opdrachten. Sindsdien teken ik met veel plezier voor diverse organisaties. Het communicatievak heb ik zeker niet vaarwel gezegd. Een communicatiefunctie bij een organisatie en mijn eigen opdrachten, is voor mij de beste combinatie.

Het werken bij een organisatie zorgt ervoor dat ik langdurig kan samenwerken met collega’s waardoor mooie dingen ontstaan. In mijn eigen bedrijf geniet ik van het meedenken met opdrachtgevers over wat tekenen voor hen kan betekenen. Het helpen van deelnemers aan trainingen om over de drempel te komen van ‘ik kan niet tekenen’. Bij elke opdracht zie ik de kracht van tekenen. Deelnemers aan sessies en trainingen worden creatiever, betrokkener en energieker. Ik zie dat dit leidt tot betere resultaten.

Wil je gratis en vrijblijvend met mij spreken over jouw wensen en behoeften? Neem dan contact met mij op.