Hoe kun je creatiever worden?

“Jij bent zo lekker creatief, ik wou dat ik dat was.” Ik krijg dit vaak te horen, sinds ik weer ben begonnen met tekenen en helemaal nu ik mijn eigen bedrijf heb in visual thinking. Alsof het iets is waar je mee geboren wordt. Ik geloof erin dat het een vaardigheid is die je ontwikkelt naarmate je er meer energie en moeite in stopt.

Ik las ergens een mooie metafoor. Je kunt creativiteit vergelijken met een boom. Iedereen heeft een basis, maar door het te voeden kan het groeien. Je kunt creativiteit bijvoorbeeld stimuleren door te kijken naar anderen. En dan kom ik nu bij het beeld bij deze blog. Paul Faassen maakt illustraties die me inspireren. Deze aquarelvogel pakte me meteen.

Gewoontes doorbreken

Ik las in een interview met hem hierover: “Ik gebruik vaak teksten in mijn illustraties en wilde even loskomen van al dat ‘gelul’ en ook eens niet met de computer werken.”

Zijn fantasievogels zijn min of meer toevallig ontstaan, vertelt Faassen in dit interview. Schilderen met waterverf had hij sinds de academie niet meer gedaan. Daarom begon hij met een eenvoudige bolle vorm, waaruit zomaar een vogel ontstond. 

De titel van de illustratie vind ik mooi en toepasselijk: ‘Eh’ is wat je zegt als je even zonder woorden zit.

Creatiever kantoor

Creativiteit kun je op heel veel verschillende manieren stimuleren bijvoorbeeld door te luisteren naar muziek, door Pinterest af te struinen. Of door je kantoor creatiever te maken. Dat gaat al de goede kant op bij mij. De Eh-vogel van Paul Faassen hangt boven mijn bureau in mijn nieuwe kantoor in De Printfabriek in Groningen.

Geef jouw ideeën vorm door te tekenen. Ik help je graag met het integreren van visual thinking in je werk. Wil je nieuwe visuele skills en visuele tools leren? Bekijk dan de training Visual Thinking.